Via Johannesburg naar het Krugerpark

We vervolgen vandaag onze route richting Johannesburg. In Kimberley gaan we eerst langs het politiebureau. Eef zag ineens dat we nog een verklaring ingevuld en gestempeld moeten hebben dat de auto weer terug is in Zuid Afrika (voor het carnet). De politievrouw heeft het formulier niet eerder gezien, maar is ons enorm ter wille. Als Eef alles invult, dan zet zij de benodigde stempels. Super toch! We willen vandaag ons carnet inleveren bij de AA, zodat we onze borgsom terugkrijgen. Het landschap is vrij vlak, met mooie zonnebloemvelden.
Onderweg appen we even met Debby (een nichtje van Eef) die in Rustenburg woont. Van haar horen we dat het vandaag een public holiday is, oops dat was even aan ons voorbij gegaan. Het heeft dus weinig nut om naar Johannesburg te gaan, want de AA is gesloten. Debby en haar man Nathan zijn vandaag vrij, dus we rijden door naar hen. In de loop van de middag zijn we er. Superleuk om hun huis te zien en hun grappige honden Hiccup en Shadow. Er is een mooi natuurpark vlakbij hun huis, waar we een wandeling maken met z’n viertjes.

Debs kookt ‘s avonds een heerlijke pasta en dan duiken we in een superzacht bed. Heel raar om niet in de tent te liggen!
Na het ontbijt vertrekken we weer. Het was erg gezellig!  We rijden eerst naar de AA in het Noorden van Johannesburg.
We hebben van alle landen in Afrika vanaf Senegal t/m Zuid Afrika zowel een entry als een exit stempel plus de eindverklaring in ons carnet. Binnen 5 werkdagen zullen we de borgsom terug hebben op onze rekening. Fijn dat het zo professioneel gaat! We rijden door naar de wijk Rosebank, waar we parkeren bij de mall. We hebben een lunchafspraak met Simon (een neef van Eef), en daarvoor nog genoeg tijd om koffie te drinken en boodschappen te doen. De lunch met Simon is heel gezellig. Hij is erg geïnteresseerd in onze verhalen en het uur vliegt voorbij.
Simon loopt nog even mee naar de auto en dan nemen we afscheid, hij gaat weer aan’t werk en wij rijden naar het plaatsje Bronkhorstspruit. Een paar jaar geleden hebben we hier ons zonnepaneel gekocht. We willen even alles laten controleren, want het is onduidelijk of de zekering van de CTEK unit kapot is of dat er iets met het zonnepaneel is. Super service; alles wordt doorgemeten en nagekeken. Een oneway zekering op het paneel is doorgebrand, vandaar dat het niet meer werkte. Na 1,5 uur is alles weer in orde! Het is inmiddels 5 uur, dus we gaan gauw naar een camping bij de dam. Een leuke en produktieve dag!

Vroeg uit de veren vandaag, want we hebben een leuk plan; we gaan een paar dagen naar het Krugerpark! Uiteraard willen we niet voor 1 April thuis zijn, één jaar is één jaar! We hebben het eerste weekend van April afgesproken bij de familie in Pietermaritzburg te zijn. Dus hebben we nu nog 2 weken. Precies mooi om naar het Krugerpark te gaan, één van onze favoriete plekken in Zuid Afrika. Het is weliswaar vakantietijd, maar we gaan toch proberen of we er kunnen kamperen. Het is een mooie rit via Lydenburg, richting Tzaneen en dan naar Phalaborwa; eigenlijk alsmaar rechtdoor.
Rond het middaguur komen we bij de Phalaborwa gate aan.
Helaas het hele park is fully booked! Jammer, maar gelukkig is er vlak voor de gate een mooie camping waar wel plek is. We zetten onze tafel en stoelen vast neer, eten een broodje en gaan dan een tripje maken in het park. Het is zo heerlijk om hier te zijn. De rivieren zijn helemaal droog.
Kennelijk is er onlangs wel veel regen gevallen, want er staan veel poeltjes water en het is ook best groen. We rijden op een dirtroad en de eerste 2 uur komen we geen enkele auto tegen.
Over de weg kruipt een varaan, met een enorm lange tong.

Als we weer op de asfaltweg zijn, zien een grote kudde buffels de weg oversteken. Ze zijn wat schrikkerig.

Wat later lopen er twee olifanten in de berm. Opeens zien we een heel klein olifantje tussen de benen van zijn moeder doorgluren. Zo schattig!
Nadat we een paar uur van de sfeer hebben geproefd gaan we terug naar de camping. We hebben besloten om hier een paar nachten te blijven en vanaf hier steeds het Park in te gaan. 
Om 4.30 uur gaat de wekker, we zijn allebei al wakker en hebben zin in vandaag. Om 5.30 uur gaat de gate open en we rijden het park in. Een mooi moment van de dag, de zon is net aan’t opkomen.

We rijden via de asfaltweg naar Letaba en slaan daar op een dirtroad af naar Olifants. Wat hebben we een geluk! Twaalf wilde honden lopen op en langs de weg.
Er zijn weinig wilde honden in het Kruger en het is dus een heel bijzonder moment. De honden zijn vrij relaxt, sommigen zijn aan’t rondsnuffelen, anderen doen een dutje.


Bij het uitkijkpunt bij Olifants waar de Letaba en de Olifantsrivier samenkomen, hebben we een koffiemomentje.


Het is heel vreemd om zo weinig water in de rivier te zien. Normaal liggen hier tientallen hippo’s en krokodillen, maar nu helemaal niets. We hoorden van een ranger dat er door de droogte ook veel nijlpaarden dood zijn gegaan.
We zien wel veel Maribu Storks, zo lelijk dat ze weer mooi zijn.


De warthogs storen zich niet aan het weinige water en rollen lekker in de modder.
Altijd bijzonder hoeveel verschillende landschappen je tegenkomt als je een dagje hier rondrijdt.


Giraffen zijn altijd leuk, vooral als ze kleintjes hebben.


Vandaag willen we het rustig aan doen, maar de mensen om ons heen zijn allemaal heel vroeg op. We rijden dus toch weer vrij vroeg het park in, een uurtje later dan gister. Het is erg stil met dieren. Wel vinden we leuke 4WD tracks die niet op de kaart staan en die erg mooi zijn om te rijden. Als we even bij een kamp stoppen, zijn er mensen met een grote bus die autopech hebben. De accu is leeg. Co komt aanlopen met zijn nieuwe gadget, zijn jumpstarter. Je ziet de mannen kijken met een blik van “Jahoor, wat is dat voor een hals dat hij denkt onze bus daarmee te kunnen starten”. Co sluit z’n jumpstarter aan en vraagt de man te starten. En dat lukt meteen! Als Co weer terugloopt naar de auto, staan de mannen nog steeds met open mond te kijken haha. Voor ons is het fijn te weten dat het apparaatje werkt! Op twee hamerkoppen en een fish eagle na zien we verder niet zoveel bijzonders. Dat is het mooie van het Krugerpark, het is natuur en geen dierentuin.

Toch een heerlijke dag, het voelt echt alsof we vakantie hebben. Eef probeert bij een kamp of ze alsnog een aantal nachten in het park kan boeken, en dat lukt er zijn afmeldingen. De komende 5 dagen slapen we dus in het Krugerpark!
Wordt vervolgd.


Voor meer foto’s zie map 63. South Africa in de gallery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten