Vitajte na Slovenskom

35. SlovakiaAls we de over de grens rijden van Hongarije naar Slowakije zien we alleen nog een vervallen grenspost. Wel staan er borden dat je in Slowakije bent en welke snelheidsbeperkingen er zijn. Even verderop staat in de bosjes een wagen van de douane verdekt opgesteld. Misschien voor de controle van vrachtverkeer? 002We rijden verder naar Bratislava. Via een grote brug rijden we het centrum in, en we zien het kasteel boven de stad uitsteken. We vinden makkelijk een parkeerplaats bij een hotel. 004We wandelen de stad in. Het is een oud centrum met daarom heen een vestingmuur. Bij het koffiedrinken bekijken we even onze route en daarna lopen we door het historisch centrum.007 012013Op verschillende plaatsen zijn muzikanten aan’ t spelen wat direct de sfeer verhoogd. Ook zien we een grappige putdeksel. 009010Na een uurtje hebben we een aardige indruk en houden we het voor gezien. De drommen mensen die gedropt worden met een bus, doen ons realiseren dat het hoogseizoen begonnen is. We zijn blij dat we naar het Noorden gaan, en hopen daar het wat rustiger te hebben. We rijden enkele uren door een vlak landschap met vooral zonnebloemen- en graanvelden. Meer naar het Noorden verandert het landschap, heuvelachtiger en mooier van natuur. Tussen de middag lunchen we onder een boom op een parkeerplaats in Nitra. We slapen op een camping vlakbij Martin. Het is heerlijk rustig!
Wij zijn weer vroeg op weg en arriveren om half 10 in Vlkolinec, waar we een “houten dorp” gaan bezoeken. Het middeleeuwse dorp bestaat uit 55 houten woningen gebouwd rond 1700. 017De entree gaat net open. We kopen 2 tickets en wandelen naar boven. Het is een auto vrij gebied behalve voor bewoners. Het is ‘levend’ museumdorp, er wonen nog 19 gezinnen en de rest van de huizen zijn te huur als vakantiehuis. 018029039
Er wordt veel aan houtbewerking gedaan, her en der staan mooie beelden en ook de kerststal is indrukwekkend (Paul Knipogende emoticon). Zelfs sommige grafstenen zijn van hout gemaakt.024022033De huizen, de klokkentoren en het openluchttheater zijn leuk om te zien. 023034045Ook bezoeken we het museum waar je een arbeiderswoning van binnen kunt bekijken. 019020Doordat het dorp op de Unesco lijst staat, wordt er veel aan onderhoud gedaan aan de huizen.  We vinden het jammer dat de bewoners wel gewoon voor de deur mogen parkeren. Het haalt iets weg van het karakter van het dorp en het is bovendien moeilijk de huizen te fotograferen. We rijden verder naar het Tatransky Narodny National Park, het belangrijkste park van Slowakije. We hopen hier een camping te vinden en te kunnen wandelen. We rijden een stuk het park in, maar geen camping te bekennen. Als we het vragen aan een parkeerwacht zegt het meisje: er is hier helemaal niks, alleen natuur! We rijden dus het hele stuk weer terug en Eef vindt op internet een camping een stuk verderop. Het uitzicht op de bergen vanaf deze camping is erg mooi. Helaas weinig bomen en het is nogal warm, maar goed we slaan hier ons kamp op voor de komende nacht. Als we in bed liggen, horen we ineens een paar druppels regen op de tent. We schreven al we staan tussen de bergen, nou dat hebben we geweten: het onweer breekt los met hevige plensbuien en behoorlijke windstoten. Wij liggen te genieten, het is een heerlijk geluid dat onweer met regen op je tent. Na enkele uren neemt het af. De volgende morgen is het droog, maar wel bewolkt. We rijden naar de onderkant van de berg waar de kabelbanen zijn die je in 2 etappes omhoog brengen. 046We willen een kaartje kopen voor de tocht naar de top en dan naar beneden lopen. De dame aan de kassa zegt dat we tot het middenstation kunnen en daarna is er een wachttijd van 5 uur. Dat is balen! Aangezien het ook nog bewolkt is, hebben we geen zin om zolang te wachten. We blijken vlakbij de grens met Polen te zijn en we hebben zin om daarheen te gaan.

Zbohom Slovensko!

Voor meer foto’s zie map 22. Slovakia in de Gallery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten