Dwars door Toscane

Vanuit Venetië nemen we de kustroute richting het Zuiden. Het is een mooie rustige route, eerst langs de lagune en later komt de zee af en toe in zicht. Bij Ravenna nemen we het besluit af te slaan en landinwaarts te rijden richting Florence. We willen vandaag niet zover rijden en we vinden een mooi plekje in het dorpje Rocca San Casciano. We staan in een park met grote bomen aan een riviertje, aan de rand van het centrum van het dorp. 113We zitten te genieten, tot het lijkt dat de lokale jeugd met brommers onze rust komt verstoren. Het valt mee, aan het eind van de middag is iedereen weer weg. De volgende dag zijn we om 8 uur onderweg  We staan voor Europese begrippen vroeg op, meestal voor 7 uur. De tijd dat we naar bed gaan varieert sterk, tussen 8 en 12 uur – afhankelijk van wat we doen. We rijden Florence binnen en we zien al wat hoogtepunten vanuit de auto. Het kost ons bijna een uur om een parkeerplek te vinden Bedroefde emoticon. Co rijdt voortreffelijk in het hectische Italiaanse verkeer, maar negeert op een gegeven ogenblik het rode stoplicht. Hopla uit het niets meteen 2 motoragenten. Eén voor één achter met zwaailichten. De voorste agent geeft aan hem te volgen en dirigeert Co naar de zijkant. Dan komt hij naar Co toe en zegt dat hij door het rode licht is gereden. Rode licht? antwoordt Co verbaasd. “Sorry agent, ik ben al een uur bezig een parkeerplaats te vinden, maar als u dat zegt zal het zo zijn- sorry voor die fout”. Je moet blijkbaar een uniform aan hebben om Co sorry voor iets te laten zeggen Knipogende emoticon De agent vraagt waar we vandaan komen en we zeggen Zuid Afrika. Dat vinden ze schitterend en ze overleggen even en wijzen ons dan naar een parkeerplaats nabij een fort en daar kunnen we zo de stad inlopen. We mogen doorrijden en we zeggen vriendelijk gedag Arrivederci Signore .Florence is de hoofdstad van de regio Toscane, en er komen jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen. Of het nou komt doordat we net uit Venetië komen of doordat er verschrikkelijk veel toeristen lopen, we hebben niet direct een klik met de stad. We lopen langs een paar highlights zoals de Basilica di Santa Maria del Fiore, met z’n schitterende koepel en de Campanile, een toren die ernaast staat.
115
De Ponte Vecchio mag natuurlijk ook niet ontbreken.117 Boven deze brug loopt de Corrodoio Vasariano, die werd aangelegd zodat de familie de Medici zich niet hoefde te mengen met het gewone volk, als ze van het ene naar het andere paleis liepen. 120Op de brug zijn allemaal juwelierszaken die gedeeltelijk op en gedeeltelijk buiten de brug zijn gebouwd en de ongebruikelijke vorm van de brug geven. Het is een mooie brug, maar we worden niet echt blij van de juwelierszaken en honderden Japanners die daarop afkomen. 119Na 2 uur te hebben rondgekeken gaan we weer verder. We rijden naar Lucca. Wat een verademing, meteen als we aankomen zijn we weg van dit mooie plaatsje. Heerlijk rustig, vriendelijk, genoeg parkeerruimte. We huren fietsen en fietsen over de stadsmuur, 4 km in het rond. De verschillende paleizen en kerken zijn ook erg mooi om te zien. 123126125Grappig dat op de Torre Guinigni bomen staan. Dit is wel een plaatsje waar we wat langer hadden willen verblijven! Maar ja je moet nu eenmaal keuzes maken. We rijden door en besluiten naar Pisa te gaan. We vinden een goede camperplek midden in de stad, vanaf waar we naar de bezienswaardigheden kunnen lopen. De camperbaas geeft ons een plattegrond van alles en nadat we hebben gegeten, gaan we eerst slapen. Het is heel stil ‘s nachts. De ervaring leert ons dat als we vroeg zijn de meeste toeristen er nog niet zijn. Dus zijn we om half negen bij de toren van Pisa, waar nog helemaal niemand is! De deur is zelfs nog dicht.130 132Aan de Piazza dei Miracoli (het plein der Wonderen) liggen de scheve toren, de Dom en de doopkapel dicht bij elkaar. 138Mooi om deze plek te zien en we besluiten de toren, die overigens een tiental jaren gesloten is geweest ivm instortingsgevaar, te beklimmen. We kopen een ticket en zijn de eersten die de toren beklimmen. Eef moet wel van te voren haar tas inleveren. Een hele klim, maar de moeite waard. Het uitzicht is schitterend en als toetje gaan de klokken ook nog spelen! 135134133De toren staat scheef doordat de ondergrond moerassig is en al tijdens de bouw de funderingen verzakt zijn. De Dom is vandaag tot half 12 gesloten. Dus wij naar de zijuitgang van de Dom, waar Eef aan de suppoost vraagt of ze mag bidden. Dat mag, er is wel een mis bezig dus stil en geen foto’s maken. Geen probleem, wij naar binnen waar we stil en rustig rondkijken.


We lopen ook nog naar de doopkapel. Opvallend is dat het dak bestaat uit 2 verschillende materialen, we vermoeden doordat het door een andere architect is afgebouwd. 142Na enkele uren vertrekken we. Eerst even naar onze favo winkel de Carrefour en dan op weg richting Rome. Eef heeft inmiddels een camping uitgezocht in Trevignano Romano aan het meer Lago di Bracciano. In het boekje staat charmecamping, en dat is het ook! We staan aan het water, in schitterende natuur. 144De volgende morgen, ook al zijn we niet ver van Rome, vertrekken we op tijd. We hebben een tip gekregen van iemand over een mooie stadscamping bij Rome. En ja hoor we vinden om 10 uur al een echt schitterende camping genaamd Village Flaminio. Erg mooi groen en luxe wc/douches met klassieke muziek. 146Aangezien we inmiddels een ACSI kampeerkaart hebben, is het voor ons net als bij vele andere campings de helft van de prijs. Kunnen we gebruiken hihi. Er is zelfs een informatiekantoortje op de camping waar we tickets voor het Vaticaan regelen alsmede kaartjes voor het openbaar vervoer voor morgen.  De medewerkster heeft ook nog wat goede tips. Rest ons verder een rustige dag en te genieten van de zon. Heerlijk en dit op onze trouwdag Rood hart

Voor meer foto’s zie map 10. Italy (in de Gallery)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten