Van Marseille tot Nice, oftewel de Franse zuidkust

Vandaag weten we nog niet hoe we gaan rijden, dus nemen we de kaart erbij en bekijken we de route. We besluiten om het eerste stuk tot aan Marseille binnendoor te gaan, via Istres en Martigues.020_thumb
In Marseille bekijken we eerst de haven waar veel grote cruiseschepen liggen aangemeerd. Vervolgens naar de oude haven in de stad, dit blijkt een prachtige sfeervolle plek met grote statige gebouwen rond de haven. 021_thumbWe kijken er wat rond en rijden via de oude kathedraal en daarna wat zigzaggend door Marseille heen. Hierdoor krijgen we een aardige indruk van de grootte en opbouw van de stad. De afstand die we afleggen is niet te lopen en vanuit de auto krijgen we zo toch een beeld. Dan op zoek naar de Basilique Notre-Dame de la Garde, de lokale bevolking noemt deze kerk La Bonne mère (de goede moeder). Bovenop de basiliek staat een enorm standbeeld van de Heilige Maagd Maria met kindje Jezus dat vanaf elke open plek in de stad te zien is en ook van ver op zee. 024_thumbWe rijden tot boven aan en we bezoeken de crypte en de basiliek.  Deze basiliek staat op het hoogste punt van de stad Marseille, een 162 meter hoge kalkstenen rots aan de zuidkant van de oude haven.029_thumbIn de basiliek hangen schilderijen van schepen en aan het plafond hangen allemaal bootjes. De Heilige Maria is namelijk beschermheilige van de zeevaarders. Ook in de muren zijn allemaal plaquettes gemetseld, waarin mensen haar bedanken voor de behouden vaart. 027_thumbRondom de basiliek is het uitzicht alle kanten op erg mooi. 031_thumbVolgens Co is de kustroute de moeite waard en dat betekent dat we het beste vanuit de stad een bergpas kunnen nemen richting Toulon. Het kost wat moeite om deze pas te vinden, omdat de verkeersborden ons de makkelijkere weg sturen via de autoweg of tolweg. Als we het gevonden hebben, is het vervolgens uren genieten van de mooie vergezichten over de verschillende baaien. En wat is de zee blauw, ongelooflijk!034_thumbNa iedere bocht is er weer een nieuw ‘schilderij’. 038_thumbOp een bepaald moment zien we Marseille ver beneden ons liggen. Op één van de uitzichtpunten gebruiken we de lunch. Wat een schitterende omgeving, Co kijkt er met genoegen op terug.. 039_thumbNa deze ervaring hebben we zin te stoppen en we nemen een camping in Six Fours Les Plages, net voor Toulon. Een heerlijke plek om het weekend te blijven en alle indrukken van de afgelopen tijd te laten bezinken. Maandag zien we wel weer verder.
Vandaag zondag en een echte rustdag:041_thumb
042
Lekker uitgerust gaan we op pad, vandaag staat de kustroute van Toulon naar Nice op ons programma. Eef is hier nog nooit geweest (evenals niet in de voorgaande landen), voor Co is het een trip terug in de tijd (45 jaar geleden was hij hier hihi). Wat een prachtige route: de zee is weer diepblauw, de zon schijnt, de ene baai na de andere, leuke haventjes, prachtige huizen tegen de rotsen aangebouwd, leuke dorpjes. Kortom, genieten! Het is opvallend stil qua toeristen. We rijden St. Tropez binnen en via kleine straatjes zoeken we de weg naar de oude haven. 044Een plek voor de jetset om gezien te worden, achterop het dek van hun immense boten. In de oude haven rijden we tot het einde en draaien weer om. Er is veel verkeerspolitie en we worden gesommeerd om verder te rijden. Iets verderop stopt Co, zodat Eef even wat foto’s kan maken van alle ‘strijkijzers’ die er liggen. 043Intussen staan er een aantal mensen om de auto en worden Co en de auto flink op de foto gezet. De verkeersagent die een kwartier geleden nog vrij nors was, komt nu heel vriendelijk naar ons toe. Ze denkt dat we bekende mensen zijn, als ze alle mensen ziet die op ons afkomen haha. Enigszins gniffelend vervolgen we onze weg. Via St. Raphaël rijden we Cannes binnen. Hier is het is een drukte van jewelste. Wat blijkt het filmfestival start over 2 dagen en alles wordt opgebouwd. 048We proeven even wat van de sfeer op de boulevard. 049De volgende stop is Nice. Een schitterende stad, waar je heerlijk langs de boulevard kunt rijden en lopen. 051Enkele kilometers voor Monaco vinden we een camping landinwaarts. We zetten eerst de tent op. Als we vervolgens omhoog kijken, zien we opeens dit dorpje boven de camping liggen: 053Een mooie afsluiting van ons Franse avontuur!
Au revoir!
Voor meer foto’s zie map 8. France II (in de Gallery).

6 opmerkingen:

 1. Voor mij (Marjolijn) ook herkenning van heeeeel lang geleden :). Wij genieten lekker mee. XX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jullie meegenieten! Het is een feestje.

   Verwijderen
 2. Als jullie in de toekomst in Senegal, het stuk ten zuiden van Gambia= de Casamance komen moeten jullie naar het dorpje Niafourang/ Niafrang gaan. Iets ten Noorden van Abene . Dat is nog een authentiek ( christelijk) Diola dorpje. Er is daar ook een camping voor overlanders, Www. manekunda.nl. Wij hebben daar jaren een huis gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Cara, bedankt voor je tip. Leuk dat je zo betrokken bent! Groetjes, Co en Evelyn

   Verwijderen