Voorkomen is beter dan genezen

Het is uiteraard belangrijk om een goede gezondheid te hebben als je een wereldreis gaat maken. Het handigst is om te voorkomen dat je ziek wordt. Hoe? Bijvoorbeeld door jezelf te vaccineren, door niet in stilstaand water te zwemmen en door je groente en fruit te schillen. Soms hoor je dramatische verhalen van andere reizigers. Wij hebben al veel gereisd over de hele wereld, gelukkig zijn we nooit ziek geweest en dat willen we graag zo houden!

Vanochtend zijn we daarom naar Dr. Khan geweest in Port Shepstone. Hij is huisarts en heeft daarnaast een 'Travel Clinic'. Zijn kliniek is in het oude centrum, waar het een drukte van jewelste is met mensen en straatverkoop.

De 'kruiden' op de tafel voor de kliniek worden volgens de receptioniste gebruikt om te verbranden en zo contact te kunnen krijgen met de voorouders.


We hebben met Dr. Kahn onze route doorgenomen en ook ons vaccinatieboekje. Helaas was bijna alles verlopen, dus dat betekende een behoorlijke hoeveelheid injecties:

Gele koorts (verplicht)
Tetanus
Menigitis
Typhus
Hepatitis A (nog geldig)In beide armen komen de verschillende injecties terecht. Er kunnen altijd wat bijwerkingen optreden. Zeker de gele koorts vaccinatie, want dat is een 'levend' vaccin. De komende dagen dus even in de gaten houden, al kan Dr. Kahn niets aan eventuele problemen doen (nekstijfheid, bloedend tandvlees) behalve wat symptoom bestrijding.
Er blijkt ook nog een vaccinatiedrankje tegen cholera beschikbaar te zijn. We zijn toch al lekker bezig, dus dat doen we ook maar meteen. Als dit geen boost is!

We krijgen een nieuw vaccinatieboekje (Engels/Frans), waarin alles staat genoteerd. Wat malariapillen betreft, dat zien wij niet zo zitten aangezien we dan maanden dat moeten slikken. We nemen gewoon altijd onze voorzorgsmaatregelen als we in malariagebieden reizen. Dr. Kahn gaf aan dat we dan wel een testkit mee moeten nemen en wat pillen voor nood. Hij zal dit later in het jaar voor ons regelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten